Testosteron je jedním z nejdůležitějších hormonů pro naše fungování a mění pocit vitality. Prozradíme vám, které jsou hlavní potraviny, které mohou zvýšit hladinu testosteronu.
Jak na dobrý steak
Usmažit si skvělý steak není žádná velká věda. Spíš se to podobá chemii
pro pokročilé s hlavním zaměřením na biologii. Zvládněte principy
tepelné úpravy masa a můžete vykouzlit večeři hodnou toho, aby ji
servírovali laureátovi Nobelovy ceny - nebo jakémukoliv šťastlivci,
který k vám přijde v pátek večer na návštěvu.
To je parketa dr. Nathana Myhrvolda, bývalého hlavního technologa v Microsoftu. Když odešel ze světa techniky, následoval svoji vášeň pro dobré jídlo, vyučil se kuchařem a pak vybudoval laboratoř Intellectual Ventures ve městě Bellevue, stát Washingtonu. V této laboratoři se svým týmem uplatňuje high-tech důmysl k rozlousknutí dávných kuchařských oříšků. "Díky tomu, že chápeme, jak a proč vaření funguje, můžeme dělat lepší práci. A to je fascinující," říká Myhrvold. V novém díle Modernistická kuchyně: umění a věda vaření, které má 6 dílů a 2 400 stránek a které napsal společně s šéfkuchaři Chrisem Youngem a Maximem Biletem, se dělí o své nejdůležitější objevy. Držte se jeho zásad a uvaříte si ten nejlepší kus bifteku, jaký jste kdy jedli jinde než ve steakové restauraci.
Vyberte si správný kousek masa
Nejšťavnatější a nejhutnější steaky jsou dobře prorostlé a pocházejí z té části hovězího dobytka, která nebyla přetěžována zbytečnou námahou.
1 Plátky ze svalů, které byly zatěžovány, jako je plec nebo kýta, obsahují více pojivové tkáně. I když jsou chuťově výrazné, vyžadují více žvýkání.
2 Slabé svaly, jako je panenka, mohou být křehké, ale také jsou po uvaření mdlé a nevýrazné, protože nejsou prorostlé tukem.
3 Nejlepší kousek masa: roštěnec. Je prorostlejší než panenka, ale není to tak vypracovaný sval jako plec nebo kýta, říká Young. Požádejte svého řezníka o dva 2,5 cm silné steaky z kousku mezi pátým a desátým žebrem.
Připravte si svůj steak
Jedním z tajemství opravdu křehkého steaku je, že se připravuje za velmi nízké teploty. Tím se totiž aktivují enzymy, které maso změkčí (nebojte se, nebude nedovařené). Myhrvold a Young pro tento účel vytvořili low-tech verzi francouzské techniky sous vide. Neházejte tedy své steaky na pánev. Staňte se bláznivým vědcem: hoďte je do igelitových sáčků, mírně je povařte ve vodě a pak je rychle osmažte do hněda.
1 Naplňte velký hrnec do tří čtvrtin vodou a na kraj připevněte digitální teploměr. Nastavte teplotu sporáku na nízký nebo středně nízký stupeň, aby se voda dostala na 48 - 50 °C.
2 Maso předem nekořeňte. Vložte každý steak do samostatného uzavíratelného sáčku (používejte značky, které neobsahují BPA, jako je Ziploc.) Vytlačte co nejvíc vzduchu z každého sáčku a pak sáček uzavřete. Steaky v sáčcích vložte do vody a vařte je 30 minut. Pak zvyšte teplotu na 58 - 60 °C a vařte je dalších 15 minut.
3 Vyndejte sáčky z vody, steaky přendejte na papírové utěrky a vysušte z nich přebytečnou vodu. (Maso bude mít šedavě růžovou barvu, než se opeče do hněda). Použijte malý plynový hořák k opečení vnějších stran (viz předchozí stránka) nebo steaky potřete rostlinným olejem a opečte je zprudka 20 vteřin po každé straně v pánvi na smažení.
Nechte roštěnku uležet-doma
Proces uležení je to, co odlišuje nejdražší steakové restaurace od levných bufetů. "Čím déle se nechá maso uležet, tím delší proteinové řetězce se rozpadnou," říká Young. "Protože proces uležení vytváří čím dál víc těchto proteinových zlomků, maso křehne a získává na chuti." Většina luxusních steakových restaurací nechává uležet hovězí nejméně 30 dnů, ale vy můžete nechat svoje maso zkřehnout jednoduše svým lenošením. Než si steaky upravíte, stačí je nechat tak, jak jste je přinesli z obchodu zabalené, 5 dnů ležet v lednici, říká Young. Změní barvu, ale nezkazí se. Nemáte čas? I to je v pořádku. Inovativní Myhrvoldova metoda vaření i tak zajistí, že maso bude křehké.
Dokončení steaku
Nechte steaky 15 minut odpočívat - Myhrvold a Young dokázali, že když necháte maso před podáváním odpočinout, dramaticky to zlepší jeho šťavnatost, ale ne z důvodu, o kterém jste možná slyšeli. "Když maso odpočívá, nedochází k žádnému vracení šťáv, které byly stlačeny, ze středu steaku k jeho okrajům," říká Young. "Ve skutečnosti dochází k tomu, že když necháte šťávy bohaté na protein lehce ochladit, pomáhá jim to zhoustnout." Ukrojte slabé plátky napříč vlákny. Chcete k vašim steakům omáčku? Našlehejte šťávy ze sáčků při nízké teplotě s hrudkou másla a kapkou sherry octa, osolte a opepřete.
Maso osolte až po nakrájení. Místo stolní soli používejte tzv. košer sůl (vločkový typ soli). Její větší krystaly jsou schopny uchovat více chuti a dodávají extra křupavost, když se do steaku zakousnete. Vždy používejte čerstvě namletý černý pepř. Předem namletý pepř ztratí říz.
Nejnovější články pro muže
Přečtěte si, co je nového
Jak přistupovat k obtížným kolegům?
Nic neprověřuje sebedůvěru a motivaci manažera více než náročné úkoly pro kolegy. Když jsem poprvé dostal příležitost řídit lidi, naivně jsem si myslel, že jsem v tom docela dobrý. Můj malý tým zaměstnanců byl efektivní, vyhýbal se problémům, rád spolupracoval a dosahoval výsledků. Byl jsem přesvědčen, že jsem přirozený vůdce.
Kdo má kontakty, má v obchodním světě moc, a proto stále více lidí hledá tipy a triky pro navazování kontaktů.
Sex s "hračkami" pro větší potěšení
Sexuální hračky, vibrátory, erekční kroužky a lubrikanty jsou navrženy tak, aby zvyšovaly sexuální potěšení a pomáhaly vám objevovat nové a nové rozkoše. Kromě zvýšení potěšení však mohou vyřešit i některé sexuální problémy.
Přestože jsme ze všech stran bombardováni zprávami, že fast food je přísně zakázanou potravinou, nevidíme trend, který by snižoval jeho spotřebu.
50 důvodů, proč je lepší být chlapem
Pokud jste někdy litovali, že jste se narodili jako žena, tak se mějte na pozoru. Přinášíme vám 50 faktů, proč je lepší být mužem.
Problémy s vlasy se týkají většiny lidí. Nemusí to nutně znamenat, že jsou vaše vlasy od přírody mastné. Často je to způsobeno chybami při mytí nebo úpravě vlasů. Zde je několik tipů, jak udržet vlasy déle svěží a krásné.
Orální sex zbavuje ženy deprese
Vědci ze Státní univerzity v New Yorku se rozhodli prozkoumat vliv orálního sexu na duševní svět žen. Jak pozitivně ovlivňuje duševní rovnováhu a duševní zdraví?